Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Ташева: Тенденцията по изгарянето на битови отпадъци от ТЕЦ-ове се разраства

До днес становища по въпроса за изгарянето на битови отпадъци заедно с въглищата в "Топлофикация-Сливен" могат да се изпращат в Районната инспекция по Околна среда и води – Стара Загора и в Община Сливен. Намерението е "Топлофикация-Сливен" да разшири дейността си и без обаче да се изготви доклад за въздействието върху околната среда.

Това намерение на "Топлофикация-Сливен"  да изгаря отпадъците, без да направи промени в съществуващата си инсталация и без да предприеме мерки за по-сериозно очистване на димните газове, според нас ще доведе до повече замърсяване, отколкото е имало до този момент. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Евгения Ташева от Сдружение "За земята", което подготвя експертно становище по темата.

ТЕЦ-Сливен няма предписание в момента, за да прави нови очистващи инсталации. Те се опитват да действат със съществуващите съоръжения на своя територия. И това всъщност е продължение на едно тяхно намерение да се изгаря биомаса, но това не е равносилно на изгарянето на биоотпадъци. Не бива да се използва същата инсталация със същите параметри без допълнителни мерки за очистване.

Евгения Ташева заяви, че тенденцията по изгарянето на битови отпадъци от ТЕЦ-ове се разраства:

Това се планира и в ТЕЦ-Бобовдол. Абсолютно по същото време е пуснато намерението. Същото намерение има и в ТЕЦ-Русе. Даже там нещата са доста напреднали, защото ТЕЦ-ът има сделка с Общинския съвет на града да разделя и да използва част от битовите отпадъци на града.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна