Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Гигантите и Главанаците

БНР Новини

В Сарагоса отблизо 6 века се празнува един от най-колоритните празници, посветен на Света Богородица върху колоната, покровителката на Сарагоса. След тържествената църковна служба стотици хиляди хора оставят на площада пред катедралата цветя, като дар за Св. Богородица върху колоната - малка позлатена дървена фигура на Дева Мария, поставена върху невисока колона от полускъпоценния камък яспис. Цветята се подреждат в огромна пирамида около колоната, така че да се получи истинско многоцветно ухаещо произведение на изкуството.
После идват Гигантите и Главанаците. Гигантите - Кралят и Кралицата, Херцогът и Херцогинята, Дон Кихот и Дулсинея, Китаецът и Негърката, Гастон Беарн със своята Дама, Хосе де Пеафокс и Аугустина де Арагон - се извисяват на тълпата в красивите си костюми и се придвижват напред с грациозен танц. Главанаците са малко по-високи от обикновените хора, но с огромни глави. Децата ги закачат, а Негърът, Едноокият, Селянинът, Селянката, Съдията, Тореадорът, Слугата, Аптекарят и Певицата тичат след тях и ги налагат с надути балони.
Всички маски изобразяват познати герои от местните легенди, исторически личности, а главанаците - и някои жители на Сарагоса, познати на всички останали. Смята се, че традицията, да се правят такива маски и те да забавляват хората по време на големите празници, е пренесена в Сарагоса от Неапол или Сицилия през XV вeк.




2 януари

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна