Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Литературни лекции“ от Хулио Кортасар

Бъркли, Калифорния, есета от 1980 г. На върха на своята кариера и след дългогодишни отказ, Хулио Кортасар се съгласява да проведе двумесечен курс в Съединените щати. Както може да се очаква, не става въпрос за академични лекции, а за поредица от беседи за литературата и най-вече за писателския му опит.
Беседите засягат широк спектър от теми: особеностите на фантастичния разказ, музикалността, хумора, еротиката и игровия елемент в литературата. Въображението и реализма, ангажираната литература и капаните на езика. Беседите стават най-интересни, когато Кортасар – достигнал вече възрастта на равносметките – говори за еволюцията си на писател и анализира творбите си: как са се родили кронопите и някои от ненадминатите му разкази, какъв е замисълът на романа „Игра на дама“ и как е бил написан.
В тази нова среща с Кортасар читателят ще открие великия преподавател с неговата непринуденост и близост, интелектуална почтеност, въображение и прецизност. Онзи Кортасар, когото познавахме досега – човека, който влиза с усмивка в аудиторията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна