Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ozric Tentacles или ъндърграундът на ъндърграунда с концерт в София през март

БНР Новини
Снимка: Wrong Fest

Една от най-емблематичните спейс рок / сайкъделик / ембиънт / транс групи на нашето време ще изнесе първия си концерт в София (и въобще у нас) на 10 март по покана на Wrong Fest. Грандиозното събитие ще се състои в голямата зала на *Mixtape 5*, като „Аларма” е сред основните партньори-сподвижници, които ще ви държат в течение за всички новости около него.
СнимкаOzric Tentacles са формация от Съмърсет, Англия, чието съществуване започва в далечната 1983 г. с 6-часова вечерна джем-импровизация на сцената на свободния фестивал Stonehenge. Според Ед Уайн, който е и единственият останал оригинален член на групата, „Ozric е древното име за „Свещена Енергия”, а „Tentacles” (пипала) е „просто глупава дума, която реших да сложа накрая” – колко хипарско нали?! Mузиката им е намерилa своя път към сърцата на хипита, електронни музикални ентусиасти, рокаджии, PSY-trance маниаци, прогресив фанатици, та дори и на откачалки, които са станали жертви на отвличания от извънземни. Да, може би има няколко нормални души, които ги харесват и знаят. Като цяло групата се разпознава от ценители и музиканти.

Бъдете сигурни, че концертът им на 10 март се очертава да бъде един от най–разнородните като посетители и фенове, заради това, че по един или друг начин много от нас са попаднали под магията на музиката им. Групата има зад гърба си 29 албума, с продадени над милион копия, без да има подкрепата на голям лейбъл. Дори обратното – The Ozrics бягат от това, създавайки своя малка звукозаписна компания с цел да не се ограничават музикално и да не поставят граница на творчеството си.

Групата е привлякла вниманието на феновете с неподражаемия си подход към психеделичния рок, с уникални лайв пърформанси, използващи мощта на синтезатори, китари и семплери, както и аудиовизуални ефекти, интегрирани светлини и проекторни цветни и псайх-ефекти. Музиката на Ozric Tentacles е силно повлияна от Steve Hillage и GONG, но те успяват и да създадат, съхранят и шлифоват свой стил, чрез комплексните си аранжименти и философия на съществуване. В музиката им можем да усетим с лекота елементите на фънка, джаз-фюжъна и прогресив рока, както и ембиънт, дъб и реге, като всичко това е преплетено с електронни елементи, PSY-trance и техно. Бандата е призната като една от най-влиятелните за фестивалната сцена и култура в Обединеното Кралство и тяхното развитие е тясно свързано с участията им на Glastonbury Festival. Групи от цял свят, включително добре познатите от Alarma Punk Jazz 2012 Oresund Space Collective, признават, че са повлияни от Ozric Tentacles. Заедно с Ozric Tentacles като съпорт-банда идват Project RnL от Тел Авив, Израел, а от българска страна в събитието участват Surbahar Live Band, които бяха избрани от самите Ozric Tentacles да закрият вечерта. Първите100 Early Bird билета по 20лв вече са налични в мрежата на Ticketlogic. Очаквайте по-подробна информация, както и интервюта с Ozric Tentacles и с подгряващите артисти през следващите седмици в „Аларма” по програма „Христо Ботев”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени