Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев: Важно е в тези щастливи часове да загърбим ниските вибрации на бита

Снимка: БГНЕС

Днешният ден е един много интимен семеен празник, свързан с любовта, който преминава много красиво, защото в този ден обикновено си спомняме детството. Това каза в ефира на „Хоризонт“ писателят Владимир Зарев, който бе гост на предаването „12+3“:

Изключително важно е в тези щастливи часове да загърбим ниските вибрации на бита и да се обърнем към духовното, към посланията на Исус Христос, да си спомним приятелите около нас или далече от нас. Това е прекрасен повод всеки да си направи равносметка, дали е заслужил светлината, която го буди всяка сутрин…

Владимир Зарев отправи пожелание за по-щедра, по-богата и по-справедлива година:

…защото българският народ е жаден за справедливост, той е изоставен в постоянно мултиплицираща се несправедливост.

На въпрос, посветен на надеждата в българското общество, Зарев обясни, че духовността е спътница на надеждата:

Без надежда животът сякаш се затваря. Ще приканя хората да се обърнат към духовното. Духовният човек винаги запазва надеждата и вярата у себе си и по-лесно преминава през изпитанията на живота... Правя разлика между примирение и смирение. Примиреният човек се отказва от някои неща под външен натиск. Смиреният човек сам стига до този отказ благодарение на възраждаща се в него духовност.

Владимир Зарев отбеляза още, че търпението е позитивно човешко качество, но прекаленото търпение е форма на глупост и като народ не бива да търпим заобикалящото ни овчедушие.

Зарев е автор на 18 книги, от които 10 романа и на филмираната трилогия „Битието. Изходът. Законът.“ На 68 години се чувствам осъществен и щастлив човек и продължавам да мечтая, сподели той.

По думите му, всеки сериозен, истински писател след написана книга се чувства както удовлетворен, така и леко разочарован, защото тя никога не постига съвършенството и онази вътрешна духовна светлина, за която е мечтал.

Относно участието си в риалити формата „Ръкописът“ на БНТ Владимир Зарев каза, че за него то е било духовно приключение, а аудиторията на предаването показва, че в България наистина има хора, които се интересуват от духовността:

В това тотално опростачване, в което сме буквално заровени, една телевизия прояви желание да се занимава с думите, със словото, с творчеството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна