Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горан Благоев: Рождество Христово е второ начало в живота на човечеството

Снимка: БГНЕС

Това е началото на всички начала. След първоначалното сътворение на света, Бог отново сътворява света на Рождество Христово. Рождество Христово е второ начало в живота на човечеството. Това обясни пред „Хоризонт“ водещият на телевизионното предаване „Вяра и общество“ Горан Благоев:

Първите хора са имали предназначението да станат богове по благодат, след грехопадението това предназначение е прекъснато. Затова идва Спасителят, да натрупваме повече и повече благодат, за да станем подобни на Него. Важно е да осъзнаваме какво ни носи този младенец, който се ражда далеч от суетата, шума, удобството и уюта на света.

С Рождество Христово започва голямо духовно преобръщане, поясни Благоев:

Не бива да се молим само за здравето и преуспяването си. Хилядолетия наред светът се моли за мир, но мир няма. Той няма как да се случи, ако в нас го няма духовното преобръщане.

Обучението по вероучение би направило децата по-разбиращи и отворени за истините на света, би им дало морал от друга категория, каза още Горан Благоев относно каузата „обучение по религия в училище“, зад която предаването застава още от създаването си:

В училищата, където се изучава предмет религия, децата са малко по-добри и осъзнати в доброто.

Евангелието не е хронологична, а духовна история. Споровете относно времето на раждането на Христос са част от един доста светски подход към християнската традиция, подчерта журналистът:

Евангелието възвестява не само мисъл за благополучие в този свят, а мисъл за другия свят, за отвъдното, за вечния живот. Оттук идва голямото объркване - ние непрекъснато чакаме да ни се случват чудеса по Коледа, а най-голямото чудо е станало преди две хиляди години…

Покаялият се грешник се кае с мисълта за това, което му предстои, за отвъдното. Докато не осъзнаем това, ще се въртим непрекъснато в ерзаци и хаоси. Все повече ще подменяме раждащия се младенец с образа на онзи червендалест дядо с камбанката и ще си мислим, че доброто става някак от само себе си.

Цялото интервю с Горан Благоев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна