Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Ако ИД се установи трайно в Либия, ще се превърне в сериозен политически фактор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ислямска държава“ и сега присъства в Либия на една ивица около 250 км около Сирт – родното място на Кадафи, но по-важното е, че е на Средиземно море и това е всъщност една от областите с най-много петрол – третото нефтено голямо находище в централната част на пустинята Сахара. Натам се е устремила и се предвижва „Ислямска държава“. Това каза за предаването „Събота 150“ журналистът-арабист и дългогодишен кореспондент в Либия и Сирия Нина Спасова.

Петролът е причината, което би дала една много голяма финансова независимост на групировката.

Ако „Ислямска държава“ се установи трайно в Либия, която е една от най-богатите в света страни на петрол, при това качествен, то тогава ще сме свидетели на две опасни неща – „Ислямска държава“ ще се превърне в сериозен политически фактор и ще започне да влияе на търговията и цените на петрол. Второто опасно нещо е, че Либия ще се превърне в постоянна база за прехвърляне на терористи в Европа.

Лошото политическо наследство и абсолютно изкривената политическа действителност са лоша почва за каквито и да е нормални структури и институции в Либия, каза още Спасова:

На този етап все още решаване на това кой ще поеме Сирия след Башар Асад и как ще стане всичко това, няма.

Относно единодушието на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН по отношение на сирийската криза, Спасова заяви:

Това показва сериозността на ситуацията. Не случайно те в края на краищата гласуваха единодушно. Явно ситуацията е много по-страшна, отколкото ние я знаем.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна