Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Знеполски: Преходът се оказа универсално обяснение за всичко, което ни се случва

Снимка: БГНЕС

Трябва да престанем да говорим за прехода, защото това се оказва универсално обяснение за всичко, което ни се случва. Освен това съвременният свят е толкова динамичен, постоянно се променя и никога няма да стигнем до състояние, което да ни изглежда като крайна точка на нещо. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ проф. Ивайло Знеполски, който излезе неотдавна с призива „Да направим панихида на понятието „преход“ и да си гледаме работата“.

Бяхме затворени в клишето за лявото и клишето за дясното, които се оказаха негодни да решат проблемите на страната, каза още проф. Знеполски и допълни, че трябва да настъпи по-голяма яснота и предвидимост в позициите на ГЕРБ като водеща политическа сила, защото там има няколко течения, които взаимно подронват намеренията си. Според проф. Знеполски ГЕРБ се удържа благодарение на медиаторската роля на Бойко Борисов.

Една страна може да напредва, ако политическите играчи са предвидими и има доверие, отбеляза още Ивайло Знеполски. По думите му, най-голямата беда на българския социален живот са непоследователността и липсата на доверие, както и липсата на консенсус около общополезни цели.

Според проф. Знеполски политическият живот продължава открито или по-прикрито да бъде доминиран от частни интереси – частно партийни или частно индивидуални на големите задкулисни играчи. По думите му, на всекидневно ниво няма чувство за поражение, а чувство за тежка индивидуална или колективна битка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени