Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ефтимова: И през тази година продължи тенденцията на популистко говорене в речта на политиците

Снимка: БГНЕС

През тази година речта на политиците продължава утвърдената вече тенденция на популистко говорене. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ доц. Андреана Ефтимова, преподавател в Софийския университет и доктор по сравнително езикознание.

Тенденцията за популистко говорене се характеризира с навлизането на разговорния език, езика на улицата, на жаргонните формации в речта на политиците. Това е много добра стратегия, тъй като приближава политикът към неговите избиратели и печели тяхното доверие. Емблема на това говорене е думата "опраскване" и всички нейни словоформи. Може би това е думата на 2015 г., защото тя се превърна в един символ на политическо поведение. 

Другата тенденция е използването на така наречения "еврожаргон", превеждан от нея като "език на лъжата", с който политиците най-често се опитват да избягат от отговорност, криейки се зад думите:

Има една група политици, които се придържат към брюкселския новоговор. Един специален стил, който е зададен от евроинституциите, който се настанява в речта на някои политици, за да покаже, че работят с модерната европейска лексика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!