Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Маринков: Това, чия кандидатура ще подкрепи ДПС, може да определи бъдещия президент

Зорница Илиева: Ислямистка партия в България няма бъдеще

Снимка: БГНЕС

Започва подготовката за президентски избори в България и това чия кандидатура ще подкрепи ДПС може да определи бъдещия президент. Това коментира в предаването "12+3" доц. Бойко Маринков от БАН.

Местан посети резиденцията на турския посланик, защото там няма да бъде подслушван и да проведе два разговора. Гарантирана му е пряка връзка с двама от турското правителство, допълни той.

Тази случка има отражение и при съседите, не само у нас. Изказването на Доган има друг акцент. Сигналите, които подаде, показват, че процесите у нас са толкова сложни, че не се отчитат у нас, допълни в предаването журналистът Зорница Илиева.

На въпроса дали Местан ще направи партия, Маринков отговори:

Този опит вече е правен в България и той показа своята несъстоятелност. Поддържането на дистанция между активната политика и ръководството на вероизповеданията е един от методите за съхраняване на стабилитета на държавата.

Смятам, че създаването на ислямистка партия в България няма бъдеще, коментира Илиева.

Прави се опит да бъде възстановена позицията Турция да оказва натиск. Това каза доц. Маринков по повод изявлението на турския президент Реджеп Т. Ердоган за изграждане на зона за сигурност на турско-сирийската граница.

Илиева подчерта, че тази зона е подкрепена от българското правителство:

Турски медии говорят, че се води гражданска война в източната част на страната. Кюрдите искат самостоятелно управление на тези територии, приемането на кюрдски език като официален, повече местна власт и т.н. Ситуацията в Турция е много сложна. 

Интервюто с Бойко Маринков и Зорница Илиева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна