Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призракът на тройна коалиция броди из Испания

2
Сусана Диас и Педро Санчес във веселите дни на предизборната кампания. Сега Диас - влиятелната ръководителка на Андалусия, вече е в конкуренция със Санчес за ръководството на социалистите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания продължава неяснотата около сформирането на бъдещото правителство на страната, след като състоялите се на 20 декември парламентарни избори създадоха патова ситуация. Взелата най-много гласове Народна партия не получи достатъчно мнозинство, за да направи самостоятелен кабинет. За да прокара свой министерски екип, на нея й е необходимо да убеди останалите на второ място социалисти да гласуват с "въздържал се". Либералната "Сюдаданос", заела четвърта позиция в новия парламент, вече обяви, че ще гласува точно така. Но лидерът на социалистите Педро Санчес се е амбицирал да прави "прогресивно правителство" вляво. При консултативната си среща със сегашния премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой миналата седмица Санчес бе категоричен, че партията му никога няма да подкрепи ново дясно правителство.

Социалистическият водач обаче е подложен и на голям вътрешнопартиен натиск от т.нар. "барони" - лидерите на силните местни организации на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП). Те възразяват остро срещу съюз вляво, защото това означава договаряне с алтернативната партия "Подемос", станала трета сила в парламента. Макар и да имат близки идейни корени, двете партии са на различни позиции по т.нар. "самоопределение" на автономиите и областите в Испания. "Бароните", които днес се събраха на решаващо заседание на федералния съвет на ИСРП в централата на партията в Мадрид, може да оставят без подкрепа лидера Санчес, комуто директно натякнаха, че трябва да поеме политическа отговорност за слабите резултати на партията на вота - те са най-лошите в цялата й история.

Самият Санчес продължава да уверява:

Ще гласуваме против оставането на Народната партия начело на правителството с министър-председател Мариано Рахой. Защото разбираме, че само така ще кажем „да” на промяната и ще изпълним мандата на испанците. Онова, което поискаха те, е правителство на промяната, на прогреса и на диалога.

Лидерката на ИСРП в Андалусия и ръководителка на местното правителство на тази испанска област Сусана Диас, която миналата година лично избута Санчес до лидерския пост, сега заигра срещу него и срещу плановете му за съюз с "Подемос". Дори се смята, че Диас се кани да го измести от водещата партийна позиция и сама да се кандидатира за премиер при ставащите все по-вероятни нови извънредни избори в Испания. Ето как Диас атакува по казуса с "Подемос":

Не можем да се съюзяваме с онези, които планират разкъсването на Испания. „Подемос” не слагат на масата добруването на хората, образованието, здравеопазването. Те чертаят своята „червена линия”  за суверенитет, сепаратизъм, право на самоопределение. Оспорват онова, което е ненакърнимо за нас - единството на Испания. Защото 40% от подкрепата за тях, от техните парламентарни места са дошли от гласовете на хора и организации, пледиращи за суверенитет.

Диас не е съвсем коректна с фактите, защото лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас наред с "правото на самоопределение" поставя сред приоритетите на партията си също така и вписването на социалните права в конституцията - редом с човешките и гражданските. Той настоява и за реформа в изборния закон, който в момента облагодетелства големите партии. За да избере един депутат на Народната партия са й необходими 58 600 гласа, а на малката Обединена левица - 460 000. За промяна на тези дискриминационни правила настоява и водачът на "Сюдаданос" Алберт Ривера.

Днес Иглесиас и Ривера също имаха формални срещи с Рахой, от които не произлязоха никакви неочаквани новини. В изявленията си след това Иглесиас оповести, че вече съзира очертаваща се "тройна коалиция" между Народната партия, "Сюдаданос" и социалистите - като за последните подметна, че трябва първо да се разберат кой командва там и да спрат да "играят театър". Иглесиас подчерта, че е отворен за диалог с всички по важните за Испания теми и че не го е страх от нови избори.

Известната телевизионна и радиоводеща Пепа Буено отговори на въпроса на "Хоризонт" дали е оптимистка за бъдещето на Испания по следния начин:

Ще кажа като Жозе Сарамаго: песимистите бутат света напред, защото оптимистите са си доволни и така. Испания е трудна страна, както и много други. Минали ме през тежки етапи - гражданска война, диктатура. Преживели сме тероризма на ЕТА, който ни е белязал дълбоко. Но все пак се оказахме способни да отговорим на всичко това с демокрация. Направихме чудото на мирния преход от диктатура към демокрация, направихме чудото да надвием ЕТА без да влизаме в спирала на насилието. Смятам, че от всякакви подобни изпитания се излиза с обновление на институциите.

Целият коментар на Къдринка Къдринова за предаването "12 плюс 3" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна