Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Грозев: През последните 12 години България губи бойни способности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За съжаление целият този договор за 6-те двигателя, които ще се ремонтират в Полша, е нещо много малко и много закъсняло, за да има истински ефект върху българската изтребителна авиация. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+4“ Красимир Грозев – главен редактор на списание „Аеро“.

Ситуацията е изключително тежка. Все още авиацията е на дъното, не трябва да се правят илюзии, че с тези два двигателя ще имаме нещо кой знае какво по-добро. Има още много системи, части, агрегати, които са нужни за изтребителната ни авиация в момента.

Последните 11-12 години, откакто сме в НАТО България губи бойни способности. Не заради НАТО, а заради недофинансирането, липсата на визия, концепции, желание да бъдат изпълнявани разписаните вече визии и концепции.

НАТО не е клуб по интереси, а организация, в която всеки член се изисква да има достатъчно силна армия, за да допринася за този знаменит член 5. НАТО не е благотворително дружество, в което някои държави охраняват други държави, защото сме в НАТО, заяви още Грозев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна