Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рахой не иска нови избори, но ако се стигне до тях, пак ще е кандидат-премиер

Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови избори ще са "лошо решение" за стабилността в Испания, но ако се стигне до тях, действащият испански премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой отново ще се кандидатира за министър-председател. Това обяви самият той на пресконференция в правителствения дворец "Монклоа" в Мадрид: Ако се повторят изборите, което смятам, че ще е лошо решение, аз, разбира се, ще искам да съм кандидатът на Народната партия.

Целта на пресконференцията бе да се отчете дейността на правителството след последното му за годината днешно заседание. Но Рахой информира и за хода на срещите си с лидерите на останалите политически партии, с които сондира мнения за формирането на ново правителство след парламентарните избори на 20 декември.

На изборите Народната партия взе най-много гласове, но те не й стигат за самостоятелно управление. Тя се нуждае от гласуване поне "въздържал се" от втората политическа сила - социалистическата партия - за да прокара свое правителство.

Рахой обаче се оплака, че досега не е чул от социалистите нищо друго, освен отхвърляне. Стремежът му оставал сформиране на "стабилно правителство за цял мандат" и за тази цел той призова към подкрепа от страна на всички партии, които спазват конституцията, държат на единна Испания в рамките на ЕС и са загрижени за икономическия растеж и заетостта. Той отбеляза, че тези сили "от най-широк спектър" могат да осигурят "над 200 гласа" в 350-членния парламент за бъдещото правителство. Рахой не споменна поименно социалистите и либералната партия "Сюдаданос", но техните гласове, прибавени към гласовете на Народната партия дават сбор от 253 гласа, пише испанският в. "Ел Паис".

Вчера Пабло Иглесиас, лидерът на алтернативната партия "Подемос", обвинявана от останалите три водещи сили, че е радикална и сепаратистка, обяви, че съзира "призрака на задаваща се тройна коалиция" - Народната партия, социалистите и "Сюдаданос".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна