Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Хайтов: Планираните реформи в МВР засега се отлагат

Снимка: Жоро Александров

През последната една година не може да се каже, че има реформа в сектора на съдебната система, коментира в "Преди всички" Явор Хайтов, заместник-председател на Народното събрание от БДЦ:

Беше приет един документ, гръмко именуван "Актуализирана стратегия за съдебна реформа". С едни гръмки фрази, с едни сложни витиевати слова вътре практически нищо не се казва. В него липсва финансова обезпеченост, няма срокове… Може ли ти да приемеш един документ – стратегия за развитие, в която стратегия да няма заявени срокове? И не на последно място, изключително важно, и кадровото обезпечаване на една такава реформа.

Хайтов обяви, че планираните реформи в МВР засега се отлагат, след като правителството е оттеглило предложението си за законопроекта за допълнение и изменение на Закона за МВР: 

Това означава, че ръководството на министерството към настоящия момент не е съвсем наясно какво трябва да се направи. Заговори се за създаване на едно държавно предприятие по смисъла на търговския закон, но аз цитирах конкретни решения на МС, от които този законопроект е оттеглен. Аз не зная какви са причините за оттегляне на този законопроект. Вероятно нещо трябва да се доработи, но все пак това говори за липса на стабилитет.

Явор Хайтов очаква след края на парламентарната ваканция въпросът с реформите в МВР и оттегленият законопроект да бъдат обсъдени от депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание: 

Това е задължително да бъде направено. Аз считам, че и в момента депозираната и обявена оставка от председателя на вътрешната комисия – ген. Атанасов, е възможно най-ненавременният момент това да се случи, защото виждаме, че системата е дестабилизирана с тези неясни законови движения.

Заместник-председателят на парламента смята за недопустимо отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан да търси закрила в посолството на Турция. Той беше категоричен, че службите за сигурност трябва да дадат отговори: 

Какво налага? Нима българската държава е толкова слаба да не може да защити един свой действащ, актуален и активен политик, за да търси той своята лична закрила и сигурност в чуждо посолство. Този факт, меко казано, е смущаващ.

В звуковия файл може да чуете цялото интервю.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени