Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Христов: У нас кипи безсмислена имитация на борба с корупцията

Снимка: БГНЕС

В България кипи безсмислена имитация на борба с корупцията, в същото време тази корупция се разраства. Голяма част от събираните не само на свиленградската митница пари отиват централизирано по висшите етажи на властта. Това каза пред „Хоризонт“ доц. Минчо Христов, преподавател в Техническия университет и бивш депутат.

Според Христов като антикорупционна мярка може да се прилага механизма „проверка за лоялност“ – висшите лоялни служители периодично да бъдат „съблазнявани“ с подкупи, а в Законът за антикорупцията е нелогично министерският съвет да назначава човека, който трябва да разследва хората в администрацията.

В Италия бе премахната партийната субсидия, припомни Христов, а в България партийната субсидия е най-високата в света: 500 млн. лева са „излапали“ досега партийните централи. По повод участието си в последните местни избори в София в коалиция от граждански организации „Справедлива София“, Христов отбеляза:

Без нито една платена реклама и нито един билборд преборихме ДПС, НДСВ и други партии, които имаха милиони, което доказва, че и без пари може... Няма линейки, а в парламента има съвсем наскоро закупени 130 лимузини…

Здравеопазването и грабежът на големите монополисти – това са големите проблеми, а не вътрешните крамоли вътре в ДПС, подчерта още Минчо Христов:

Много хора забравиха какво говореше Ахмед Доган за обръчите от фирми и за пътя на България през Босфора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна