Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов енцефалограф ще диагностицира епилепсия благодарение на "Българската Коледа"

През 2015-та година специализираната болница по педиатрия в София е получила от инициативата "Българската Коледа" нов електроенцефалограф на стойност 60 хиляди лева. Апаратът ще работи в клиниката по неврология и е основен диагностичен инструмен при деца със съмнения за епилепсия.

Енцефалографското изследване е основно изследване, което дава максимална сигурност в диагностицирането на епилепсията, тъй като епилепсията не е една болест, а огромна палитра от възможни състояния, които трябва да бъдат диференцирани. Това казва началникът на клиниката проф. Иван Литвиненко, според когото неточната диагноза може да забави адекватното лечение, а погрешната диагноза може да доведе до ненужно лечение в продължение на години.

Огромна част от пациентите - 60-70 процента при достатъчно продължително лечение се повлияват добре и получават шанса да се освободят от заболяването, на практика да бъдат излекувани, уточнява проф. Литвиненко.

Новата апаратура, с която разполага клиниката, ще прави запис на 30, вместо на 20 канала. Има възможност и за паралелен видеозапис.

Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна