Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: Хранителните продукти ще поскъпват догодина

| обновено на 31.12.15 в 16:44
Снимка: БГНЕС

Хранителните продукти ще поскъпват догодина, прогнозира пред "Хоризонт" икономистът Юлиян Войнов. По думите му, цената на храните е достигнала дъно заради дефлационните процеси, но вече тенденцията е преодоляна 
Те стигнаха някакво определено дъно. Една от основните причини беше  началото на ембаргото върху вноса и съответно износа към Русия, но това отминава, така че по-скоро ще има някакъв натиск върху ценовото равнище на пазара в България и храните са първите, върху които може би този натиск ще се усети, тъй като това наистина са най-чувствителната група от стоки, които са задължителни за всеки един бюджет.
От догодина влиза в сила и поетапното увеличение на цените на цигарите. Облагат се с данък и производствата на малките казани за производства на спирт, а поскъпват и винетките, изтъкна Войнов. Планирано е и увеличение на местните данъци и такси.

Въпреки че цените на горивата на международните пазари ще останат ниски и догодина, това няма да се чувства толкова осезаемо от българските шофьори, прогнозира финансистът Георги Атанасов:
Мога да направя сравнения като погледна цена на бензиностанция примерно три, четири, пет месеца в дадена страна как се колебае тази цена и какво се случва у нас. Очедно пазарът у нас се диктува от някакви други закони, не пазарни.

Специалистите са на мнение, че само цените на горивата могат да вървят надолу, а всичко останало ще става все по-скъпо.

Финансовият експерт Иван Стойков съветва хората, които имат малко пари в банка, да не очакват доходност от тях:

Депозитите, може би ще позабавят малко темпа си на спад, защото лихвите са достатъчно ниски. Спадовете на лихвите по кредити ще догонват тези по депозити.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени