Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Ташев: Стратегията за противодействието на тероризма признава открито за опасностите пред страната

На последното си заседание за 2015-та година правителството прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма и план за нейното изпълнение.

Стратегията е рамков документ, който очертава какво трябва да се прави през следващите 10 години, каза в предаването „Преди всички“ журналистът Стефан Ташев.

По думите му в стратегията има любопитни моменти:

В документа ние открито признаваме, че има сериозна опасност от конфликта в Сирия и Ирак, както и войната с „Ислямска държава“ като отражение в България. Имам предвид нелегалната имиграция, това, за което аз пиша от няколко месеца и предупреждавам. Официално ние признаваме, че има опасност през България да преминават, но и да остават т.нар бойци и хора, свързани с терористични организации.  В документа се признава и тяхната връзка с местни структури в България.

Стефан Ташев каза още, че в стратегията се посочва и атентатът на летище Сарафово, като се уточнява, че след него опасността пред страната е нараснала многократно:

С оглед на това, което стана в Сарафово и действията на държавата, очевидно не иска допълнително засилване на ролята на ДАНС. ДАНС е задължена по закон да събира такава информация и да противодейства на терористични заплахи. Друг е въпросът дали това ще стане.

Журналистът се опасява, че много от мерките в стратегията могат да останат само на хартия и да няма практическо приложение.

Цалото интервю със Стефан Ташев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна