Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция към земеделското министерство ще заверява евросубсидиите за фермери

Снимка: БГНЕС

Евросубсидиите за фермери ще бъдат заверявани от нова агенция, която ще бъде създадена към земеделското министерство. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Досега агроведомството избираше одитор чрез обществени поръчки, които често се съпровождаха от скандали и риск от загуба на европари. 

Новото звено ще се нарича изпълнителна агенция "Сертификационен одит" на средствата  от европейските земеделски фондове и в него ще работят 22 чиновници. Според еврорегламентите, сертифициращият орган, който одитира разплатените европейски средства за земеделие, може да е публичен или частен, определен от държавата членка. Когато е частен изборът се прави чрез публична тръжна процедура. Досега Министерството на земеделието избираше одитор чрез търгове по Закона за обществените поръчки. Търговете обаче често се съпровождаха от скандали и обжалване в съда, което пък създаваше опасност от загуба на европейски пари. Това е и причината за новия орган.

Според мотивите забавянето на проверките в бъдеще може да бъде избегнато, ако публичен орган прави сертификационен одит. Сертифициращият орган представя становище за годишния финансов отчет на разплащателната агенция. Това е задължително условие на Европейската комисия за ползване на евросубсидиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна