Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър-Емил Митев: 2015-а беше година на замитане

Снимка: БГНЕС

Изминалата година беше година на замитане. Тази оценка направи в предаването „Нещо повече“ проф. Петър-Емил Митев:

Година, в която беше заметен проблемът с празния чек за международния заем на правителството, заметен беше и случаят с КТБ. Заметени бяха големите нарушения на местните избори и делата на Цветан Цветанов и Христо Бисеров.

ГЕРБ се ориентира към центристка политика, а това значи основа за диалог с ДПС, каза още проф. Митев. Той определи промените в ДПС като положителни и нормализиращи партията и изрази очакване за по-гъвкава политика на ДПС, която да бъде стабилизиращ фактор както за властта, така и във външнополитически план. Петър-Емил Митев прогнозира, че до сериозно разцепление в ДПС няма да се стигне:

Разцепление като с НДПС на Гюнер Тахир и партията на Касим Дал може и да има, но това не е точно разцепление, това е откъртване. Не смятам, че ДПС ще бъде сериозно разколебана, защото българските турци подкрепят линия, която е по-близо до тази на Ахмед Доган и тя е стабилна основа за единството на ДПС.

Поколенческият проблем е най-сериозният проблем на БСП. Партията е в криза, но на предстоящия конгрес биха могли да вземат мерки за укрепването на партията, отбеляза още социологът. По думите му, това, което най-малко постигнахме в годините на прехода – от пазарна икономика, политическа демокрация и правова държава най-малко постигнахме в областта на правовата държава. Според Митев, тази крачка под формата на съдебна реформа е важна както за политическата система, така и за икономиката.

До предсрочни избори може да се стигне, ако премиерът се кандидатира за президент. 2016-а ще бъде тежка година на изпитания, особено в геополитически план, подчерта проф. Петър-Емил Митев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени