Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ръст между 4 и 5% на заплатите в частния сектор

Експерти отбелязаха тенденция трудът в България да се заплаща все по-достойно, а бизнесът очаква между 4 и 5 на сто увеличение на доходите от заплати в частния сектор. И докато ръстът на заплатите за хората реално означава няколко десетки лева повече, то за бизнеса, който работи с проценти, увеличеният разход за заплати може да вещае и значими сътресения. Работодатели се опасяват от социално напрежение заради ръста на минималната работна заплата и осигурителните прагове.

Повече от 10% ръст на минималната работна заплата от 1-ви януари и по-високи осигурителни прагове в редица отрасли - това са рамките на социалната 2016-та. Мярката увеличаване на МРЗ бе абсолютно необходима и решава проблема с подценяването на труда, коментира икономистът Йордан Христосков, бивш директор на НОИ:

Бизнесът трябва да разбере, че не може да се разчита единствено и само на ниското заплащане на труда като фактор за подобряването на конкурентноспособността, без решителни стъпки за по-добра организация на управлението, по-добри технологии и по-добър маркетинг.

Камен Колев от Българската стопанска камара изтъкна, че повишаването на минималната работна заплата измества нагоре целия фонд работна заплата. Увеличението на минималната работна заплата ще увеличи и доходите на останалите наети, но работодателите ще отговорят с прецизно разграничение между уменията на отделните служители, обясни Колев:

Пропастта между имащите квалификация и нямащите  такава ще се задълбочава, а оттам и множествата в заплащането. Така, че много по бързо ще се повишава заплатата на тези,  които имат съответните компетентности и умения, които се ценят от съответния работодател за сметка на тези ще се задържа заплащането на тези, които нямат тази квалификация. Ще има глад за кадри с професионално образование. Не е необходимо то да е висше. Инвестициите в инженерни науки, в компютърни умения, в езици, във финанси те ще са гаранция за успех на младия човек.

Бизнесът очаква през тази годината икономиката ни да получи тласък от повишено потребление.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна