Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЗХО откри признаци за използване на зарин в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специална мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) откри признаци, че хора в Сирия са били изложени на действието на смъртоносния газ зарин или на подобно на него съединение, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изводите в доклад, адресиран от мисията до ООН.

Докладът е изготвен от ръководителя на ОЗХО Ахмет Узумчу. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун го е добавил към писмо, адресирано на 29 декември до 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

В доклада на Узумчу се посочва, че мисията на неговата организация е била да провери в Сирия обвинения, отправени от сирийското правителство, че в страната са били използвани химически оръжия 11 пъти. В доклада не се посочва кога хора в Сирия са станали жертва на предполагаемата атака с токсичния газ.  В единия от случаите анализи на някои от кръвните проби сочат, че хората са били в даден момент изложени на зарин или на подобна на зарин субстанция, пише в доклада Узумчу.  По-нататъшни проверки ще са необходими, за да се установи кога и при какви обстоятелства това се е случило, добавя той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна