Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

П. Завални: Няма нито един документ, че проектът "Южен поток" е преустановен

Той може да се активизира, когато се появи разрешение

| обновено на 05.01.16 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Ще има периоди на високи и на по-ниски цени на петрола. На всеки 15 години има подобни кризи в нефтения бизнес. Има спад на производството, после има и подем на цените. Има висока вероятност цените да започнат да спират своя спад, защото търсенето расте от година в година

Това каза в интервю за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на Комисията по енергийна политика в Руската дума Павел Завални в отговор на въпроса готова ли е Русия да се справи с ниските цени на световните пазари на нефт, които формират по-голямата част от руския бюджет

Динамиката е в рамките между 1,5 и 2% през последните години, но тъй като цените на тази стока са ниски, това не позволява да се влагат свободните средства в този сектор. Аз мисля, че нещата ще се подобрят макар и не толкова бързо и цените ще се върнат на своите предишни нива, след като започне и повишаване на търсенето на нефта на световните пазари

Ако ситуацията стане критична, ще търсим варианти за решение на този проблем. Русия има резерви, но не е само резервният фонд, а също и понижаване на социалните разходи. Трябва Русия да развива икономиката, доходите и то не само в нефтодобивния сектор, но и да се намалява зависимостта, например в сферата на селското стопанство. В този сектор има ръст от 4%. В промишлеността има позитивно развитие. Трябва да се съсредоточим върху това и да развиваме и другите сектори на икономиката на Русия.

Завални коментира, че централноевропейските държави, които се обявиха против изграждането на "Северен поток" 2, преследват личните си политически цели:

Всичко това става заради конкуренцията. Ако допуснем, че транзитът минава не през Украйна, а през Словакия, е разбираемо как това би имало измерение върху енергийната сигурност. Това е лошо за икономиката, защото тя получава такси от преноса на газ през определена територия. Затова ми се струва, че те по-скоро воюват политически, но и икономически за своите лични цели. Ако транзитът мине покрай тях, ще загубят значителни доходи от това. Павел Завални

Москва трябва да има надеждност при транзитните доставки. Аз дори не съм сигурен, че Русия може да разчита на Украйна като на транспортираща страна на газа и до европейския пазар. Имаше опити да се инвестира в украинската газопреносна система и от страна на Европа и САЩ, но никой не стигна докрай, а тя остарява и деградира. Мисля, че след 5-10 години просто ще се развали и няма да може да функционира. Затова Русия търси алтернатива как да стигне до европейските потребители. Защо не ви дадоха на вас, в България, да реализирате такъв обходен маршрут?

Парадоксално е, но е факт, че "Южен поток" не е бил преустановен и формално няма нито един документ, които да говори в тази посока. Когато се появи разрешение за този проект, той отново би се активизирал. Нещата са замразени.

Според Завални всички държави в югоизточната и източната част на ЕС не са самостоятелни:

Една страна – един глас, но какво означава този глас, когато всички в определена степен са в позицията на просещи. Те не създават общо благо, а са просто негови потребители и са просто просещи в ЕС. Тези, които създават и допринасят с нещо в него, те имат правото на глас. А, другите, формално, имат също право на глас, но в политически план нямат, защото трябва да работят по-добре и по-ефективно, за да имат и те право на реален глас.

Интервюто на Николай Кръстев с Павел Завални можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от