Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За годишнината от атентата "Шарли ебдо" излиза с карикатура на бог убиец

Снимка: Стаматина Никова

Една година след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж на 7 януари специален брой на сатиричния седмичник вече е на пазара с тираж 1 милион броя. Той ще включва рисунки на убитите автори - Шарб, Оноре, Кабю, Волински,Тинюс, както и карикатури от сегашните автори и послания на подкрепа от видни личности.
 

Франция ще отбележи годишнината от атентата в редакцията на "Шарли ебдо" в условия на извънредно положение.

Специалният брой на сатиричния седмичник излиза с първа страница, на която е изобразен брадат бог, въоръжен с автомат "Калашников" и окървавена дреха, под заглавие: "Година по-късно убиецът продължава да шета".

Това заглавие породи напрежение във френската общественост. От редакцията на "Шарли ебло" обясняват, че става дума за бога, който ги е убил, и това е богът на трите монотеистични религии, обясни в предаването "Преди всички" главният редактор на портал "Култура" Тони Николов.

Той определи като самотна работата по подготовката на специалния брой:

Никой не знае къде е редакцията на "Шарли ебдо". Знае се само, че това е в някакво много силно укрепено място, едва ли не, някакъв тип бункер. Службите ги охраняват. Това е една много самотна работа по правенето на изданието. Хората го правят почти нелегално.

Цялото интервю с Тони Николов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна