Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР ще проверява извънредно "Овергаз"

| обновено на 06.01.16 в 15:13

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на финансовото състояние на "Овергаз". Ще бъде проверено и изпълнението на дейностите, за които компанията има лиценз, съобщиха от регулатора.

Комисията ще продължи да следи въпроса с доставките на природен газ за крайните потребители на частното газово дружество. Регулаторът е бил информиран от "Булгаргаз" и "Овергаз" за постигнатата договореност между двете компании, след като от началото на годината "Газпром-Експорт" спря газовите доставки за "Овергаз".

Европейската комисия е получила писма от "Овъргаз" с оплаквания заради спирането на доставките от руския газов монополист "Газпром" за българския частен разпределител, съобщи "Юроактив", позовавайки се на говорител на ЕК. Първото писмо е с дата 23-ти декември 2015-а г., а второто датира от седмица по-късно. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор без предупреждение е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията. Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев обяснява пред "Юроактив", че на 21-ви декември е провел телефонен разговор със заместник-председателя на “Газпром“ Александър Медведев, в който му е било казано, че от “Газпром“ спират доставките от 1-ви януари без значение, че “Овъргаз“ има договор до 31-ви декември 2017-а година.

Подозираме, че съвпадението на интереси между Българския енергиен холдинг и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира проектът "Южен поток" в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция, твърди пред "Юроактив" Дончев.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна