Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Паси: Трябва да поставим всички вълнуващи ни въпроси по време на холандското председателство на ЕС

| обновено на 07.01.16 в 09:48
Снимка: БГНЕС
ПанЕвропа България, Посолството на Кралство Нидерландия в България, Фондация "Конрад Аденауер" и Представителството на Европейската комисия в България организират публична дискусия на тема "Бъдещата посока на Европа: Холандското председателство на ЕС през 2016". Събитието цели да организира гражданска дискусия относно ротационното председателството на Холандия на Съвета на ЕС. Участие в публичната дискусия ще вземат Томас ван Оорсхот – посланик на Кралство Нидерландия в България, и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Събитието ще се проведе днес от 11:00, в София Хотел "Шератон".

Във времето на холандското председателство на Европейския съюз в следващите шест месеца България трябва да постави всички вълнуващи я въпроси като член на Европейския съюз.

Това са онези шест месеца, в които Холандия е длъжна да бъде балансиран, честен брокер, в които може да търсим нейната подкрепа и по досиета, които са чувствителни, включително и за холандското обществено мнение. Шест интересни месеца с някаква нова надежда за Европа, каза в предаването "Преди всички" президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси.

Според Паси Шенген е голямата европейска политика, която е изправена пред сериозно предизвикателство:

Много важен е крайният резултат, дали Шенген ще излезе укрепен или просто разрушен от наистина много голямото бежанско предизвикателство. Със сигурност холандците ще искат да видят една външна граница на Европа – много по-подсигурена, с много повече жива сила, която да гарантира съхранението на Шенген. Със сигурност и темата за българското членство в Шенген би трябвало да присъства, ако не на видимия дневен ред, то в двустранните и многостранни разговори. Холандия е една държава, която е подкрепяла България, каза Гергана Паси.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Гергана Паси можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна