Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 24-часова стачка на работещите в "Гражданска авиация" в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ започва 24-часова стачка на работещите в "Гражданска авиация" в Гърция срещу приватизацията на летищата. Протестът ще блокира всички полети към вътрешните летища на страната. Все още няма информация колко от служителите на летището в Атина ще участват в протестите.

Причината за напрежението е споразуманието с кредиторите за приватизация на 14 гръцки летища. Работещите в "Гражданска авиация" смятат, че това е безпрецедентен случай на разпродаване на безценица на държавни активи.

Председателят на службата "Гражданска авиация" Василис Алевизопулос прикани за подкрепа всички синдикати и местната власт: 

Ние защитаваме интересите на гръцкия народ и на държавата. Гражданската авиация няма да допусне намеса на частни интереси и на кредиторите, които се опитват да вземат на половин цена и дори без пари летищата на страната. 

Срещу приватизацията започват стачки и в железниците. Синдикатите днес публикуваха схема на протести, които стартират от 12-и януари. Протестите ще са почасови в различни дни, като няма да се движат и товарните влакове.

Правителството преговаря с кредиторите за промени в пенсионната реформа, а реакцията е – поредица от стачки преди гласуване на реформата в парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени