Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Венцислав Грозев: Има средства за новите пътеки по радиохирургия

| обновено на 07.01.16 в 18:14
Снимка: БГНЕС
Има заложени финансови ресурси за пътеките за радиохирургия и пациентите в България няма да заплащат тези процедури, каза пред "Хоризонт" председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Информацията е във връзка  с това, че нито едно лечебно заведение няма подписан договор с НЗОК по двете пътеки за радиохирургия на пациентите с онкозаболявания:

Договори ще бъдат сключени, обезпечени са със средства и ще се създаде предпоставка тази дейност вече да може да бъде извършвана в рамките на 2016 година по начин, по който да удовлетвори до максимална степен нуждите на пациентите.

Д-р Грозев остро разкритикува решението на Надзорния съвет на касата болниците да не получат 52 милиона лева извършена надлимитна дейност за миналата година:

Да не допускаме да се случи това, което беше през 2015 година с така нареченото лимитиране. И специалисти, и лечебни заведения, и впоследствие да бъдат санкционирани по този начин. Те буквално са наказвали. Над 52 милиона и сега седят неразплатени, особено в дейността на болничните заведения. Защо?

Лекарският съюз  ще преговаря за повече средства в извънболничната медицинска помощ , за да отпаднат регулативните стандарти там.

Междувременно от Университетска болница „Св. Иван Рилски“ съобщиха, че са подписали договор с Касата за лечение на пациенти по клинични пътеки за лъчелечение и радиохирургия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна