Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камил Домброва: Спорният закон за медиите е посегателство не само върху свободата на словото, а и върху демокрацията

Журналистите са обединени в очакване на уволнения

Снимка: www.polskieradio.pl

Полският Сенат, доминиран от консерваторите от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, одобри набързо спорния закон за медиите въпреки протестите на международни организации. Вчера полският президент Анджей Дуда подписа закона за обществените медии. Това стана въпреки критиките на опозицията към закона и безпокойството, изразено от високопоставени представители на ЕС, на медии и неправителствени организации, според които тези промени поставят обществените медии под контрола на правителството на консерваторите.

Според гласуваните текстове назначаването и уволнението на ръководителите на обществените медии вече ще е в компетенциите на министъра на държавната хазна, а не, както досега, след конкурс от Националния съвет за радио и телевизия.

Европейската комисия иска официално от полското правителство информация за законопроекта.

Пред "Хоризонт" Камил Домброва, директор и главен редактор на първа програма на Полското обществено радио "Йединка", нарече закона деструктивен акт, а положението – скандално и посочи, че не е бил изненадан от подписването на закона:
 

Очаквах това, тъй като от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински обръщат голямо внимание на медиите. Това е деструктивен акт, насочен към медиите. Качински има известна склонност да обижда различни обществени групи. По този път минаха лекарите, медицинските сестри, сега дойде ред на журналистите. Поставени под въпрос бяха техният професионализъм, обективност и начинът, по който отразяват събитията. 

Не съм съгласен с упреците за липсата на плурализъм, допълни радиожурналистът:

Всички изследвания сочат, че в последните две кампании – президентската и за парламент, полското радио и полската телевизия бяха максимално обективни и показаха всички възможни гледни точки.

По повод изменението в закона, което позволява министър да назначава директорите на двете обществени медии, Камил Домброва определи, че става дума за безпрецедентен случай на намеса и потъпкване на свободата на словото:

Това е безпрецедентен случай. В Европейския съюз, с изключение на Унгария, няма страна, в която да са толкова политизирани медиите, така поставени в подчинение на правителството. 

Домброва обясни, че още от днес постовете на лицата в управителните органи на обществената медия ще могат да бъдат заети от представители с политически профил:

Положението е скандално. Такова нещо не се e случвало от времето на комунизма. Сега на практика управляващите медията ще бъдат под прякото ръководство на министъра на държавната хазна.

От първи януари излъчваме химна като символична акция на протест, припомни Домброва:

Управителният съвет стои зад тази акция. Хилядите слушатели ни подкрепят – с есемеси, с имейли. Поляците знаят, че когато звучи химнът, значи се случва нещо важно. Пускайки "Одата на радостта", искаме да обърнем внимание на Европа върху промените.

Не очаквам промяна, независимо от предстоящия евродебат по тази тема, прогнозира обаче Камил Домброва. 

Не очаквам никаква промяна, тъй като нито президентът Анджей Дуда, нито министър-председателят Беата Шидло имат собствена воля. Те всъщност изпълняват едноличната воля на партийния лидер Ярослав Качински.

В събота обикновените граждани ще излязат на улицата, тъй като протестът нараства, съобщи той. По думите му, не става дума само за свободата на словото, а за посегателство към самата демокрация:

Всички журналисти си дават сметка колко е тежко положението. В началото имаше известно разделение, но след Общото ни събрание в началото на януари взехме решение чрез гласуване какви мерки да предприемем. Хората си дават сметка, че времената са трудни и че вероятно още от понеделник ще започнат уволненията, но осъзнавайки важността на момента, се сплотяват.

Не смятам, че нашите стъпки ще бъдат неправилно прочетени. Имаме подкрепата на европейската радиомрежа (EBU), на "Репортери без граници", на международния журналистически съюз. Освен това имаме подкрепата на много обществени медии – австрийски, френски, немски, български... Всички те се идентифицират с нас, защото свободата на словото и плурализмът са решаващи за демокрацията.

Интервюто на Силвия Великова с Камил Домброва можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна