Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква и още няколко в Западните Балкани и Близкия изток отбелязаха Рождество Христово

Снимка: БГНЕС

Руската православна църква, както и още няколко църкви от Западните Балкани и Близкия изток отбелязаха Рождество Христово по стар стил - на 7 януари.

Кога да се празнува  Рождество предизвиква дебати в църковните кръгове. След по-малко от два месеца темата ще бъде една от дискутираните между представителите на поместните православни църкви на Всеправославния събор в Истанбул. 

Обществото в Русия, експертите и част от средното ниво духовници все още дебатират кой вариант е по-добър - да се продължи спазването на стария Юлиански календар или да се премине към новия Григориански, който отчита разликата във времето и натрупалото се изоставане във времето през последните две хилядолетия.

Руският духовник Андрей Кураев преди няколко години предложи Московската патриаршия да празнува Рождество Христово съвместното с Нова година:

Трябва да се съвместят, защото, ако ги празнуваме в различни моменти, това е своеобразна шизофрения. Рождеството разделя човешката история на две ери - стара и нова. И се получава така, че, ако празнуваме Рождество по новия стил на 25 декември, се оказва, че Нова година идва една седмица по-късно, а ако се празнува Рождество по стар стил, какъвто е случаят с Русия, тогава първо посрещаме Новата година, а Рождество идва седмица по късно. И в двата случая нещата се оказват малко абсурдни.

Проблем има, защото става дума за традиция. Това прави въпросът сложен и по всяка вероятност трудно разрешим, казва протойерей Александър Лешенко, който ръководи един от православните сайтове в Русия: 

Към темата има някакъв страх да се повдигне въпросът, защото това би предизвикало многочислени протести. Ще бъде по-удобно , ако Рождество Христово се посреща преди Нова Година. Нещата в исторически план вече са се наложили по познатия ви начин. Не виждам в историческото бъдеще възможност този въпрос да бъде разрешен. Тази традиция е свързана с търпимостта и промяната и ще доведе до болезнената реакция на вярващите.

Част от вярващите смятат, че новият стил на отбелязване е наложен от приближаването на Православието към Римокатолическата църква, което, според противниците му, е отстъпление от неговите принципи. Но и сред привържениците на т. нар. "стар стил" се чуват гласове, че Рождество трябва да се празнува на една дата с останалите православни християни, както и с католиците и протестантите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна