Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама палестинци застреляни от израелски войници на КПП в Западния бряг

Израелски КПП в Западния бряг на р. Йордан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама палестинци са били застреляни от израелски войници на КПП в окупирания Западен бряг на р. Йордан, предаде Ройтерс.

За инцидента съобщават и израелски, и палестински източници, но версиите им са различни. Според израелската страна палестинците се опитали да нападнат израелския пост с ножове и затова били убити.

Палестински таксиметров шофоьор обаче твърди, че застреляните палестинци дори не били излезли от колата, в която чакали, за да преминат през КПП. Бяхме три коли, които чакахме да преминем. Двамата убити мъже бяха в колата пред мен. Войниците им направиха знак да излязат, но те още не бяха излезли, когато войниците се приближиха и ги застреляха, казва цитираният от Ройтерс шофоьор, не пожелал името му да се споменава.

От октомври насам в резултат на палестински нападения с ножове или стрелба са убити 21 израелци и един гражданин на САЩ. Същевременно при израелски цивилни и военни операции са убити 139 палестинци, като за 89 от тях израелската страна твърди, че са били нападатели.

Кръвопролитието подхранва страхове от нова ескалация в израелско-палестинския конфликт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна