Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник със съвременна българска поезия излиза за първи път на арабски език

Според преводача Хайри Хамдан в арабския свят има глад за литература от Източна Европа

Снимка: БНТ
За първи път съвременна българска поезия излиза в превод на арабски език. Инициаторът на проекта и съставител на антологията „Вятърът разпръсна моите слова“- преводачът Хайри Хамдан разказа пред „Хоризонт“, че това е негова лична идея, а трудът му е подарък към България и българската поезия.

Подборът е направен съвместно с Владислав Христов. Сред авторите са Христо Фотев, Борис Христов, Екатерина Йосифова, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев. Заглавието е от едноименното стихотворение на Иван Методиев.

Идеята се зародила преди няколко години, когато Хамдан превеждал отделни поети. След събирането на десетина поети решил да ги обедини в една книга, защото се приемат много добре, а за литературата и поезията от Източна Европа в арабския свят се знае малко.

Обхванати са годините от края на социализма до наши дни. На въпрос, дали годината 1989, превърнала се в граница - клише, е била значима за подбора на поетите, Хамдан отбеляза, че тези граници - клишета не се усещат в арабските сайтове за култура, където има глад за европейското мислене и европейската култура. По думите му, никой не прави разлика дали поетът е отпреди 1989-а или след това:

Защото в поезията винаги има зрънце, което носи истина, любов и послание към поколенията.

Хайри Хамдан е роден в Палестина. Има българско инженерно образование. Собствените му стихове са написани предимно на български. По думите му, поезията е концентрирано чувство, което в един момент се показва на повърхността.

Изданието ще има много премиера в Египет на Панаира на книгата в края на януари. Ще последват Оман, Йордания и други арабски държави, обясни Хайри Хамдан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна