Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: Три са основните сфери за вота на недоверие към правителството

Снимка: БГНЕС

БСП започва консултации за внасяне на първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2. Три са основните сфери за вота на недоверие – здравеопазване, демография и вътрешна сигурност, каза в предаването "Преди всички" депутатът от "БСП лява България" Филип Попов:
 

Все по-настойчиво се очертава неспособността на правителството за справяне с престъпността. Пример за това са зачестилите тежки престъпления, които са индикатор за отсъствие на политики в тази област. От друга страна служителите на МВР са силно демотивирани от така наречените реформи, които им отнемат редица социални придобивки. През настоящия сезон за нас е от изключително значение дефинирането на границата между управляващи и опозиция.

За да се съберат необходимия брой подписи за внасянето на вота на недоверие към кабинета, БСП ще се обърне към всички парламентарно представени политически сили:

В това число и независимите депутати, в това число и останалите парламентарни групи. В хода на тези преговори вече се види кой е истинска опозиция на това управление – тягостно управление, дясно управление, управление, водещо до катастрофа, след катастрофа във всяка една сфера, и кой, в крайна сметка, подкрепя това управление. Ние имаме мотив за събирането на тези 48 подписа за внасянето на вота на недоверие. Нима икономиката върви, нима търговията върви в България, здравеопазване, образование… Аз се надявам тази седмица да приключим с консултациите.

Попов коментира още парламентарното разслоение и отношенията БСП – ДПС. Според него свалянето на Лютви Местан е вътрешно партиен проблем, но чрез този акт ДПС цели и да вкара нов облик на движението, като една национално-отговорна партия:

По отношение на политиките, не мисля, че стоим близо до ДПС. Те нямат визията за политика, такава, каквато я имаме ние. Ще видим в новия политически сезон ДПС в крайна сметка дали ще се очертае като реална опозиция или ще продължи с подкрепата към управляващите по отношение на редица важни закони и законопроекти, което се видя до настоящия момент в това Народно събрание. Свалянето на Лютви Местан е вътрешно партиен проблем, но чрез този акт ДПС цели и да бъде един по-приемлив коалиционен партньор.

Цялото интервю на Силвия Великова с Филип Попов  можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна