Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна новият политически сезон

| обновено на 13.01.16 в 12:28
Снимка: БГНЕС

С нова конфигурация на депутатите в пленарна зала започна първото за годината заседание на Народното събрание. В редиците на независимите вече са бившият лидер на ДПС Лютви Местан и още петима депутати, които до преди дни бяха част от парламентарната група на Движението. 
Разнопосочни бяха заявените приоритети за новия политически сезон. За управляващите от ГЕРБ основната дума, която определя политическите намерения, е стабилност. Търеснето на социални решения посочиха от левицата като свое основно намерение. Политическите декларации на ДПС и Реформаторския блок имаха намек за вътрешнопартийните реформи.   

Стабилността и развитието на страната са най-важни за настоящата политическа година. Повечето от политическите лидери се обединиха около тази теза при откриването на новата парламентарна сесия.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че управлението нито подменя, нито оставя на заден план реформаторските си намерения, защото те нямат алтернатива.

Трябва да се фокусираме върху изработването на закони от обществено-национален интерес. Некоректни са опитите да се внуши, че настоящият парламент е неработоспособен и че са нужни нови парламентарни избори заради роенето на парламентарни групи и наличието на все повече независими депутати. ГЕРБ доказано се стреми към колективна и консенсусна работа в този състав на Народното събрание, което обезсилва подобни твърдения.

От "БСП лява България" подчертаха, че ще бъдат по-упорити в отстояването на интересите на мнозинството от българските граждани. Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че живеем в изключително усложнена международна обстановка. Той предупреди и за продължаващата бежанска вълна и липсата на категорична позиция от страна на българското правителство. Социалистите ще предоставят своите алтернативни политики в редица сектори, каза Миков:

Прогресивно облагане, ДДС, което дава възможност разходите за отглеждане на деца да бъдат други, социални решения, за да има България.

ДПС има потенциал да се променя и подновява, каза съпредседателят на Движението Четин Казак:

Парламентарната група на ДПС ще следва последователно решенията на своите колективни органи. Призоваваме всички политически сили за мъдро и отговорно поведение в ускорения ритъм на нашето съвремие и пред новите глобални предизвикателства, особено по отношение на бежанската криза и регионалните конфликти.

Постигането на единство в управляващото мнозинство е от ключово значение за успеха, казаха от Реформаторския блок. От трибуната на парламента те поискаха официално от ГЕРБ да подпишат анекс към коалиционното споразумение, който да гарантира приоритетите, темпото и съдържанието на реформите.

Според лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, започва поредният безсмислен политически сезон. Той призова кабинета да възобнови проекта "Южен поток".

Основни теми за новия политически сезон са промените в Закона за съдебната власт, които трябва да допълнят започналата съдебна реформа, както и приемането на атикорупционния закон. За това съдебната реформа и антикорупционното законодателство да се случат, роля ще изиграят преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за подписване на анекс към коалиционното споразумение. Изчистването на коалиционните отношения с Реформаторския блок след напускането на ДСБ са приоритет за ГЕРБ. Реформаторите вече обявиха, че акцент в споразумението трябва да бъде ускоряването на реформите в образованието, правосъдието и администрацията.

Сред основните приоритети на АБВ за новия сезон ще бъдат демографската политика, съдебната система и борбата с корупцията. За очакваната актуализация на споразуменията между РБ и ГЕРБ от АБВ обясниха, че преди да заявят позиция, ще изчакат да видят окончателните текстове. От АБВ разкритикуваха ставащото в сектор "Сигурност", но посочиха, че промените в правителството са въпрос на дебат.

В парламента влезе за разглеждане предложението дали да бъде въведено електронното гласуване. Милион и 700 хиляди души подкрепиха въвеждането на електронния вот в силно орязания референдум, който се проведе през изминалата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна