Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще обсъжда спорните закони на полските управляващи

| обновено на 13.01.16 в 10:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел Европейската комисия ще обсъжда състоянието на правовата държава в Полша, след като консервативното парламентарно мнозинство прие два оспорвани закона – за обществените медии и за Конституционния съд. Според медийния закон ръководителите на обществените медии вече могат да се назначават пряко от министъра на държавната хазна. Текстовете предизвикаха масови недоволства срещу управляващото консервативно мнозинство и широк международен отзвук. 

Очаква се да бъде обсъдено предложение за поставянето на страната под наблюдение дали спазва принципите на правовата държава.

Мира Суховейко – телевизионен журналист, с български корени, която от 11 години живее в Полша, заяви в "Преди всички", че в обществените радио и телевизия са били направени променени почти веднага – както в ръководството, така и сред журналистите:

Не можем да твърдим явно, че тези промени не са от политическата власт в Полша, т.е., че Полша не е имала влияние върху обществените медии – винаги има. Но това влияние не бе толкова очевидно. Гражданската платформа управляваше 8 години. Промените в медиите, в обществените медии, до някъде политически, по-скоро персонални, се извършваха изключително бавно. Много дълго в телевизията се запазиха хора от предишното правителство. Със сигурност бяхме отвикнали тези промени да стават толкова бързо, толкова нагло. Това ръководство се назначава политически.

Интервюто на Силвия Великова с Мира Суховейко може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна