Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Турската преса продължава да анализира причините, довели до вчерашния терористичен акт в Истанбул.  "Камикадзе на Султанахмет", пише в заглавие турският вестник АКШАМ, който отбелязва, че тероризмът е показал кървавото си лице на емблематичния площад. Турският печат дава противоречиви данни за националността на убитите - според някои източници всичките десет загинали са германци, според други - убитите германци са осем, а трети пишат за девет убити германци и един убит перуанец. 15 са ранените при атентата, като състоянието на някои от тях е тежко.

Повечето издания извеждат на челно място и цитат от изказването на президента Реджеп Ердоган, който предупреждава, че "Турция е първата мишена на терористичните организации", активни в региона.
 
В интервю за сръбския вестник ПОЛИТИКА руският вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира, че Русия има отрицателно отношение към разширяването на НАТО на Балканите и смята това за опасен и провокационен процес. 

Парите, които Сърбия е вложила в проекта "Южен поток", няма да бъдат върнати, но въпреки това страната има полза от енергийното споразумение с Русия, заявява директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от вестник  ВЕЧЕРНЕ НОВОСТИ. Изданието допълва, че въпреки отказа на Москва от проекта, рано или късно Сърбия ще получи газ от Русия по нов тръбопровод.

Президентът на САЩ Барак Обама се опита да използва последното си обръщение "За състоянието на Съюза", за да успокои тревогите на американците във връзка с икономиката и националната сигурност, да изтъкне своите постижения и да укори републиканските претенденти за Белия дом за острия тон на техните кампании, пише ВАШИНГТОН ПОСТ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна