Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Атентатът в Истанбул е голяма червена лампа за управляващите

Снимка: Cross.bg

Атентатът в Истанбул дава сигнал, че 2016-а година може би ще е много трудна за Турция, коментира в „Хоризонт до обед“ Руслан Трад – български блогър, експерт по въпроси, свързани с Близкия Изток, председател на форума за арабска култура. Той поясни:

Тепърва се очакват развития, които изключително много зависят от държавническите решения на властите в Анкара. Много е важно онова, което се случва в Турция и то трябва да се следи изключително внимателно, не само заради това, което става във външнополитически план, но най-вече заради ситуацията в самата страна.

Един от конфликтите, които ще се засилват, е този с ПКК, предвид ситуацията в турския югоизток. От друга страна атаките и атентати от ИДИЛ ще се засилват също, защото все още няма истински отговор на джихадистката група спрямо атаките към нея в Сирия и в Ирак, прогнозира Трад:

Това, което се случи в Истанбул е много голяма червена лампа, която трябва да светне на турските управляващи да съсредоточат усилията си  срещу тази групировка. Проблемът е, че мрежата на групировката в Турция е много голяма и то най-вече в бедните квартали на Истанбул и Анкара.

Руслан Трад коментира и ситуацията в Германия. Спорде него тепърва ще започнат нападения срещу бежанци, както и че ще последва ислямофобска вълна.

В звуковия файл може да чуете цялото интервю.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна