Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Има възможност цената на ел. енергията да бъде намалена допълнително от 1 февруари

Служителите на МВР получават заплати и социален пакет, несравнимо по-добър от тези, които изработват парите

Снимка: БГНЕС

От многото задачи, които трябваше да се изпълнят в енергетиката, институциите изпълниха само една – по наше предложение се въведе мораториум върху включването на ел. централи от биомаса с преференциална цена.  От 1 януари вече не могат да се присъединяват и такива. 

Всичко останало в момента е в процес, който тече много бавно. През това време сметките се плащат, а резервите приключват.  Имаме срив в износа.

Това каза за перадавено „Нещо повече“ по „Хоризонт“  Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод намерението на работодателските органицазии да подновяват общите си действия за реформи в енергетиката заради неизпълнени от държавата ангажименти.

Този насъбран списък с неотложни мерки, всъщност се отложиха. Може би защото ние отложихме протестите, тъй като се отнесохме с разбиране, че не трябва да смущаваме изборите. След това дойдоха коледни празници, но през цялото време високите сметки продължаваха да се плащат от предприятията.

Отложено е било и назначаването на представители на бизнеса в бордовете на държавните енергийни предприятия:

Проведохме няколко срещи, на които се работеше добре, след което нещата замряха. Затова отново рестартираме общите усилия. Имаме постигната договореност с председателя на Комисията по енергетика за другата седмица да се проведе това заседание на работната група на високо равнище с участието на министъра на енергетиката, председателя на КЕВР и работодателските организации. Поканили сме и министъра на енергетиката на среща в петък.

Според Велев има възможност цената на ел. енергията да бъде намалена допълнително от 1 февруари. Американските централи са получавали неправомерна държавна помощ и имат да дават пари, а не да получават, категоричен  е той:

Това е факт. Рано или късно това ще се случи. Ето защо няма никаква причина сега да се плаща на американските централи, а след това да се търсят парите обратно. Нещо повече, може да се и в момента начисляването на тази добавки. 333 милиона годишно за този ценови период е надплащането на американските централи.

Васил Велев разкритикува острата позиция, която вицепремиерът Румяна Бъчварова изрази в отговор на искането на КРИБ след показните убийства в София. В декларацията на работотаделите от понеделник, в която се  настоява за незабавното разкриване и задържане на извършителя на убийството на бизнесмена Александър Антов, се пледира за сигурност на всички български граждани, заяви Велев и допълни, че в България работят над 300 000 предприятия, които дават работа на над 2 000 000 души.

Генезисът, историята и нарисуваните бизнесмени от началото на от отдавна ги няма. Хората, които сега работят, хилядите предприемачи, те оцеляват по-скоро въпреки липсата на сигурност, въпреки липсата на справедлив процес, въпреки липсата на добро регулиране, въпреки нелоялната конкуренция, в дъното на която стои държавата. Държавата е тази, която трябва да създаде правила и да ги съблюдава, да поддържа, да регулира.

Служителите на МВР получават заплати и получават социален пакет, несравнимо по-добър от този на тези, които изработват  тези пари. Срещу което какво имаме насреща? И, когато започнаха реформи в МВР, се направи един протест и реформите спряха. Категорично се противопоставяме на такова говорене за българския бизнес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна