Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Ключ за нормализирането на отношенията Русия-ЕС е Минското споразумение

| обновено на 14.01.16 в 13:16
Снимка: Николай Кръстев

Сътрудничеството между ЕС и Русия е възможно при осъществяването на съвместни стъпки един към друг, с оглед на интереса на бизнеса, обяви по време на седмия Гайдаровски форум в Москва руският премиер Дмитрий Меведев

В словото си пред участниците в престижния икономически Гайдаровски форум руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че е сигурен, че в отношенията между Москва и Брюксел в крайна сметка ще надделее здравият смисъл и санкциите ще останат в миналото. И че състоянието на отношенията между Русия и ЕС ще се върне в нормалното си положение, но затова са необходими стъпки на икономическа основа и заинтересованост на европейския и руския бизнес.

На Гайдаровския форум, който е посветен на първия реформатор Егор Гайдар, с чиято програма Русия направи прехода към пазарна икономика след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години, присъства и заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Според нея ключ за подобряването на отношенията между Москва и Брюксел е изпълнението на Минското споразумение 2:      
Ако успеем да постигнем напредък на Минското споразумение 2 в следващите месеци, това ще бъде добра основа да бъде потърсено което ни обединява и да работим по него.

На въпрос на БНР за премахването на европейските санкции към Русия, тя отбеляза:
Имаше постигнат напредък, миналата година завърши с една конструктивна среща между четиримата държавни ръководители на 30 декември и очакванията са, че работата в това направление ще продължи. От руската страна има желание за повече напредък и това дава надежда, че стъпките, както ги нарече премиерът Медведев, към нормализирането на отношенията между Москва и Брюксел ще бъдат успешни, но трябва обаче да бъдат направени.

Кристалина Георгиева участва заедно с премиера Дмитрий Медведев в един и същи панел "Русия и светът: поглед в бъдещето". Участниците в конференцията анализират в продължение на три дни състоянието на руската икономика и перспективите пред нейното развитие, както и мястото на Русия в световните процеси.


Егор Гайдар бе държавник с огромна отговорност към своята страна. Всичко това, което той прогнозира за Русия, се сбъдна. Съветите му се отплащат много добре, каза още Георгиева за руския политик, чието име носи форумът. 

Кристалина Георгиева не отговори на въпроса на БНР дали е дошъл моментът да каже дали е решила да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН:

Имам работа и си я върша. Тук съм по тази си работа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна