Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: Още в училище обществото се разделя на насилници, жертви и неми свидетели

Хората ще станат по-спокойни, когато знаят, че има към кого да се обърнат

Иван Игов
Снимка: Кирчо Стоичков

Всеки вид агресия се предизвиква от някакъв модел на фрустрация - когато желанията на човек или целите, които си поставя, са блокирани по някакъв начин. Разбира се, има и друга категория хора, които просто са обременени със скрита агресия и натрупан вътрешен гняв. Причините и симптомите могат да бъдат много.

Някъде нещо се е пропукало. Може би на първо място причината е, че ние много трудно разпознаваме подобни състояния в близките си и в хората около нас и много трудно можем да доведем подобни състояния до специалист, който може да помогне.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“  психологът Иван Игов във връзка със зачестилите случаи на насилие спрямо учители.

Когато не спрем агресията в детска възраст, детето остава с впечатление, че този, който е по-силен, който се бие, който нагрубява, който обира стотинките на другарчетата си, е безнаказан, той печели повече, защото има стотинки или печели страха на другите.  Като цяло сякаш още тогава, в училище, обществото се разделя на 3 групи  - групата на насилниците,  групата на тези, които са жертвите и една огромна група на неми свидетели, които просто стоят и гледат.

Игов е убеден, че хората от третата група имат желание да се намесят, но не знаят как. Именно затова у нас е бил реализиран проект „Училище без насилие“, но сега той е забравен, допълни той. Дружеството на психолозите е поискало преди няколко месеца от правителството да бъдат създадени и центрове за кризисна интервенция

В момента имаме голяма социална криза във Враца. Едни хора са уплашени, други са безпомощни, трети се чувстват виновни. Митингите и шествията са някакъв катарзис, но той не решава проблемите на хората. Хората ще станат по-спокойни, по-уверени, когато знаят, че има към кого да се обърнат, когато знаят, че има кой да ги защити, кой да застане на тяхна страна. Това е начинът за справяне. Хората, които не са се намесили, просто са се страхували и не са знаели какво да направят.

Във всяко общество се случва насилие, но има институции, които реагират, а хората си изваждат поуки, каза експертът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени