Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще разгледат промени в Социалния кодекс и в Закона за отбраната

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят, на първо четене, предложения от "БСП лява България" законопроект за допълнение на Кодекса за социалното осигуряване. Предлага се размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години да се обвърже с размера на минималната работна заплата. 

Според вносителите с промените ще се прекрати практиката всяка година субективно да се определя обезщетението за отглеждане на деца със Закона за държавното обществено осигуряване и размера на минималната работна заплата, тъй като майките, които ще го получават, са били на трудови договори и редовно са плащали своите осигуровки. От БСП посочват, че за миналата година обезщетението е непроменено и изостава от размера на минималната работна заплата с 40 лева. Това е приблизително месечната такса за държавна детска кухня или е едноседмичен разход за храна на дете до две години. 

На първо четене в пленарна зала ще влезе и проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. С него се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното пространство с други членки на НАТО. Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс миналата година за необходимостта от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени