Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Трябва да има обща европейска охрана на външните граници на ЕС

Снимка: БГНЕС

Би трябвало да има обща европейска охрана на външните граници. Да се каже, че трябва да спрем бежанците в момент, в който няма механизъм за това, е просто едно заклинание. Ние не можем да ги спрем, това е бедата. Тази гледна точка застъпи в предаването "12+3" журналистът Светослав Терзиев.

Според него 2016 година ще бъде година на сериозни изпитания, ще има зимно забавяне, но напролет бежанският наплив ще се поднови. Видимо погрешна е тезата на Германия, че щом идват от Сирия или от Ирак, те непременно са бежанци. Ще нараства общественият натиск за по-твърда позиция на властите, прогнозира журналистът.

Голяма част от бежанците спасяват живота си, но това не пречи да си задаваме въпроса защо ги няма най-беззащитните сред тях – майките с децата, а над 90 процента са млади мъже, които не изглеждат като най-заплашените жертви.

Анализаторът посочи още, че сред другите въпроси, които трябва да си зададем, е защо от Турция бежанците продължават към България и Германия например:

Турция не е заплаха за техния живот. Те са намерили убежище и оттам нататък движението им е на икономически емигранти, те трябва да бъдат третирани по друг начин.

Когато бежанците преминават през България, ако се регистрират тук, те могат да ни бъдат върнати. Проблем би било ако ни върнат много хора по механизма за регистрацията, обясни още Светослав Терзиев.

Европейският съюз тича след събитията. Европа не иска да приема големи групи бежанци, но не знае как да се противопостави. Източноевропейските държави гледат с неохота на идеята за разселването, а и самите бежанци не желаят да се заселват точно там. Няма механизъм, който да задължи мигрантите да бъдат на точно определено място. ЕС няма как да отмени основни човешки права, за да си реши някакъв политически проблем.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна