Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за безплатен скрининг на преждевременно родени деца в столична болница

Ранният скрининг на бебета в риск предотвратява по-сериозни заболявания

Снимка: БГНЕС

Децата, родени преждевременно, и децата, които са преминали през интензивно лечение, преди да навършат една година, се нуждаят от специфични изследвания в областта на коремните органи, централната нервна система и слуха. Затова над 250 бебета ще бъдат включени в безплатния детайлен ултразвуков скрининг в отделението по неонатология на болница "Токуда". Прегледите и изследванията насочват родителите да следят за отделителната система на бебето, за двигателното му развитие и за проблеми в слуха.
 

Д-р Радка Масларска, началник на неонатологичното отделение, препоръчва на родителите да не отлагат прегледите на бебетата, които са преживели интензивни грижи:

Това са преждевременно родени деца или такива, родени с екстремно ниско тегло, както и деца родени на термин, които са имали нужда от интензивно лечение след раждането.

Благодарение на скрининга могат да се открият състояния, чиято превенция, проследяване и наблюдение могат да предотвратят по-сериозни заболявания на децата, обяснява д-р Масларска. Около 400 новородени бебета годишно преминават през интензивно проследяване в клиниката, а всяка година над 250 бебета, родени в други болници, се преглеждат по време на безплатните записвания в отделението.

По-големи рискове има при преждевременно родените деца, при които най-честите усложнения са при централната нервна система и на отделителната система, подчертава д-р Масларска. Ехографският скрининг е напълно безвреден и щадящ, осъществява се бързо, служи като една от основните превантивни мерки в тази възраст и дава надеждна информация за състоянието на детето.

Записването за преглед може да се направи на телефони 02/403 4000 или 02/403 4928. Самите консултации ще се провеждат всяка последна събота на календарния месец, като първите две дати за годината са 30-и януари и 27-и февруари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна