Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският премиер подава оставка

| обновено на 15.01.16 в 09:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският премиер Никола Груевски ще подаде оставка днес. Това обяви самият той снощи, в изпълнение на споразумението за уреждане на политическата криза в Република Македония.

Същевременно обаче Груевски предупреди, че оставката ще влезе в сила едва когато бъдат насрочени договорените парламентарни избори.

Искам в крайна сметка да се остави всяка неизвестност, всички проблеми и конфликтност зад нас. И искам нашата държава да върви напред. Утре ще изпратя писмо до председателя на парламента с моята оставка като премиер на Македония. Тя ще бъде валидна 100 дни преди официалната дата на парламентарните избори.

Според договореностите, постигнати миналото лято между политическите сили, изборите трябва да се състоят на 24 април, но опозиционният Социалдемократически съюз намекна, че датата може да бъде отложена.

Централният комитет на управляващата в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ номинира Емил Димитриев за премиер на служебното правителство, което трябва да управлява страната до предсрочните парламентарни избори. Комитетът изрази цялостна подкрепа за сегашния премиер и лидер на партията Никола Груевски във връзка със стъпките, които предприема за провеждане на изборите, съобщи агенция МИА.

ВМРО-ДПМНЕ се надява, че вотът, който се очаква да бъде насрочен за 24 април, няма да се отлага.

Опозицията трябва да разбере, че огромното мнозинство от македонски граждани очакват негативният период в развитието на страната да завърши, а политическите партии да се занимават с конструктивна политика, заявиха от Изпълнителния комитет.

Кризата в Република Македония се изостри в началото на миналата година, когато опозиционният съюз публикува записи, разкриващи корупция и натиск на изпълнителната власт над съдии и журналисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна