Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Шалапатова: Всяко едно дете трябва да живее в сигурна семейна среда, а не в институциите

Фондация "За нашите деца" организира днес международна конференция на тема: "Правата на децата са наша грижа". Събитието е заключителен етап от проекта "Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца". Конференцията има за цел да повиши разбирането на темата за спазването на правото на децата на семейство и да постигне широка обществена ангажираност.
 

Ние вярваме, че всяко едно дете трябва да живее в сигурна семейна среда, а не в институциите или в заведения, които са под грижата на държавата, каза в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на Фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова:

Реализираме този проект именно с цел да привлечем ангажираността и да мобилизираме изключително сериозните ресурси, с които ние разполагаме като общество, и най-вече различните заинтересовани страни, които може би не осъзнават, че имат много сериозна роля, така че в България грижата за децата да бъде само в семейна среда и да прекратим практиката, свързана със специализираните институции.

Иванка Шалапатова посочи, че една от тревожните тенденции е, че въпреки че се извеждат много деца от институциите, ежегодно нови 1500-2000 деца отново влизат в домовете:

За миналата година, за периода от януари, 2015-а, до края на септември има нови настанявания във всички специализирани институции в България – общо 803 деца. По-тревожната тенденция е, че по-голямата част от тези деца постъпват в домовете за медико-социални грижи. Това са лечебни заведения, те приемат много малки деца. Всички експерти на Фондация "За нашите деца" и международните изследвания показват, че децата от 3-, 7-, дори до 10-годишна възраст не трябва да пребивават въобще в обществени заведения. Те трябва да бъдат в семейство.

Международните изследвания показват, че децата, особено в първите три, седем, дори до 10-годишна възраст не трябва да пребивават въобще в обществени заведения. Те трябва да бъдат в семейство, но хубавото е, че общият брой на специализираните институции в България намалява. Към днешна дата те са 55 специализирани институции. Децата вече са 2 182, поне по последни данни. Тук трябва да обърнем внимание на децата,  които са настанени в специално педагогическите интернати и възпитателните училища, защото голяма част от тези деца, те са 250 в България са с противообществени прояви, всъщност биват настанявани във форма на грижа, която изключително сериозно наподобява институционалната.

Цялото интервю с Иванка Шалапатова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна