Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДЕОС се обявява срещу въвеждането на промените в Закона за управлението на отпадъците

Снимка: БГНЕС

Като ведомствен патриотизъм определят от партия ДЕОС предложението на Министерството на околната среда и водите за изменение на Закона за управление на отпадъците.

Ние заставаме срещу два основни акцента в предложените изменения – против т.нар. "такса клошар". Това е паричната санкция, която поради една или друга причина отнемат от отпадъците в контейнерите. Вторият акцент, срещу който се изправяме, е затрудняването на достъпа на гражданите до пунктовете за отпадъци, тъй като идеята е те да бъдат изведени от градската част и настанени в индустриалните части, коментира в предаването "Преди всички" председателя на партия ДЕОС Емил Георгиев.

По думите му ведомственият патриотизъм се изразява в това, че от една регулационна степен определени дейности се преместват в друга, с което се създава още един наказателен пласт върху вече съществуващия, а не се предприемат мерки по спазването на сега съществуващите норми и правила.

Според разчетите, които са направили от ДЕОС, сметоизвозването се оказва най-скъпата дейност. Затова според Емил Георгиев извеждането на пунктовете извън градовете и такса клошар облагодетелстват най-вече фирмите по сметоизвозването.

От партията подготвят свои предложения за законови текстове.

Емил Георгиев смята, че у нас трябва да се въведе истинско разделно сметосъбиране и да има повече възможности хората да изнасят ненужните си вещи, откъдето тези, които имат нужда, да могат да ги вземат.

Цялото интервю с Емил Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна