Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ц. Симеонов: Приложението БГ Баркод ще е в помощ на потребителите и на информирания им избор

Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП в студиото на "Европейски паралели - за музея, за галерията"
Снимка: Божидар Любенов

Това е приложение, при което потребителят с едно натискане на копчето сканира баркода и то дава информация за редица елементи като съдържание. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт за вас“ Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП)  по повод новото приложение БГ Баркод, което е в помощ на потребителите:

Най-важният въпрос, на който приложението дава отговор, е дали баркодът е законно ползван или не -  това е начин да предпазим потребителите от закупуване на стоки, които още с поставянето на баркода са създали предпоставки за това да не може да се търси отговорност у този, който е произвел стоката.

Симеонов поясни, че приложението работи съвместно с продуктов каталог, създаден от БТПП,  в който фирмите безплатно могат да въведат всички данни за предлаганите от тях продукти на пазара:

Понеже мястото на опаковките е твърде ограничено, а в някои случаи е съвсем невъзможно да се събере, независимо колко дребен е шрифта. Ние създадохме този продуктов каталог, в който единствено фирмите имат контрол да въвеждат данни и респективно носят отговорност, ако са подвели потребителя .

Цветан Симеонов допълни, че един от мотивите за създаването на БГ Баркод е бил да се предпазят държавните институции от въвеждането на данък "вредни храни", защото:

Ние трябва да дадем ролята на потребителя и информирания избор, а той вече да решава както да купи.

При въвеждане на баркода, приложението дава мигновенно информация както за съдържащите се хранителни стойности, така и за алергенти на продукта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени