Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Предложението на АБВ за избора на президент е натиск в полза на Ирина Бокова

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

От АБВ обявиха, че започват консултации за промени в начина, по който се избира президентът. Едно от предложенията е да отпадне изискването кандидатите за държавен глава да бъдат родени в България. В предаването "Преди всички" политологът Димитър Ганев коментира, че текстът за гражданството е бил заложен заради конкретни личности:

Да се забрани персонално на двама човека да се кандидатират за президент. На първо място това е Андрей Луканов, който е роден в Москва. На второ място – да се елиминира възможността Симеон Сакскобурготски да се кандидатира за президент. Този член действително спъва плановете на Сакскобурготски да се кандидатира през 2001-ва година. Струва ми се, че в момента политическата конюнктура до голяма степен определя и отново възкресява този дебат около възможностите кой може да се кандидатира и кой не.

Димитър Ганев каза, че не е склонен да се съгласи със спекулациите, че предложението за промяна се прави, за да отвори възможността Сергей Станишев, който също не е роден в България, да се кандидатира за президент: 

Последното нещо, което г-н Първанов ще прави е да отваря пътя на Сергей Станишев да се кандидатира за президент. По-скоро тук става дума за друга кандидатура. Според мен става дума за продължаващ натиск в полза на Ирина Бокова.

Този ход за промени в Конституцията, свързани с кандидатирането за президент, е стъпка в тази посока – да увеличи натиска върху властта относно Бокова. Дилемата да бъде следната – или я издигаме за генерален секретар на ООН, или левицата я издига за кандидат-президент, което може да обърка сметките на българската десница в момента, коментира Димитър Ганев.

Според него става въпрос за тактически ход от страна на Георги Първанов, тъй като конституционни промени до президентските избори няма как се осъществят.

Цялото интервю с Димитър Ганев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна