Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Географската карта“: Да обхванеш необятното

БНР Новини
Общ изглед от първата българска карта и част от картата на България, създадена през 1843 г. от Ал. Х. Руссет
С развитието на човечеството се променят и представите за света, както и подръчните материали за направата на карти. Например, много преди европейците да стъпят на Маршаловите острови, аборигените вече имат навигационни карти: от бамбукови пръчки, раковини и листа от кокосова палма.

На Стария континент хората също имат свои представи за Земята. А как стои въпросът с топонимията? Кой, през коя епоха и защо дава наименованието на Мизия, обозначавайки го върху картата? Къде и кога е отпечатана първата българска карта? На кого е заслугата за появата на първия български глобус? В какви цветове е той? А по форма? Защото този глобус съвсем не е кръгъл. С това интересните въпроси от нашата картография въобще не свършват. Кой издава първия български атлас? Какви любопитни сведения за страната ни откриваме върху старите венециански карти?
Чуйте отговорите на тези въпроси от археолога доц. д-р Гергана Кабакчиева, историка проф. Николай Ненов, географа доц. Борис Давидков и специалиста по картография Стефан Пейков.




19 януари
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени