Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Къдринов: Мнозина в България са против разкриването на престъпленията на комунизма

Снимка: БГНЕС

Изпращаме до Конституционния съд становище за отхвърляне на искането на главния прокурор Сотир Цацаров съдът да отмени поправката в Наказателния кодекс, която премахна давността за  престъпления на комунистическия режим. Това обяви в предаването „12+3“ Васил Къдринов, социолог, директор на Центъра „Хана Аренд“:

Защото това не са обикновени престъпления, извършени на битова основа, а престъпления, извършени от държавата и нейни ръководители, шефове на терористични организации като Главно следствено управление.

Става дума за изпълнение на вече приет от Народното събрание закон – за отпадане на давността за престъпленията на бившия комунистически режим. Това е поправка в НК от есента на миналата година, подкрепена от над 100 депутати от ГЕРБ, РБ и ДПС, припомни Къдринов и подчерта:

Не мога да кажа дали това е някакъв заговор около главния прокурор, но той е подписал това искане до Конституционния съд, а това, че в България има много хора,  които са против разкриването на истината за престъпленията на комунистическата диктатура, е вярно.

Ще изпратим сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с данни за престъпленията на генералите Георги Танев и Костадин Коцалиев, съобщи още Васил Къдринов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна